fbpx

7 krachtige voordelen van maaltijden plannen!

maaltijden plannen

7 krachtige voordelen van maaltijden plannen!

Maaltijden plannen heeft naast gezonder eten nog vele andere voordelen. Overweeg jij te beginnen met het volgen van een gezond voedingsplan? Lees dan gauw verder.

Want gezond eten mag niet teveel tijd kosten en moet ook niet te ingewikkeld zijn. Maar vaak is dat het wel. 

Geen goed plan in handen hebben betreffende je voeding zorgt vaak voor de nodige kookstress of vervelender: teleurstelling. Teleurstelling omdat het weer niet gelukt is een gezonde maaltijd op tafel te toveren.

In deze blog wil ik het hebben over waarom het verstandig kan zijn om maaltijden te plannen. En waarom het je op deze manier gaat het je lukken om gezonder en gevarieerder te eten.

Gezond eten blijft hierdoor leuk en kost uiteindelijk een stuk minder moeite.

Lees hieronder 7 krachtige voordelen waarom het voor jou waardevol kan zijn om je maaltijden in te plannen. 

#1 Minder vaak supermarkt bezoek, betekent minder verleidingen

Als je de komende week precies weet wat je mag eten dan bezoek je de supermarkt met een plan. En dat betekent dat je niet meer zoekende bent. Dat is een groot voordeel want daardoor kom je ook minder in de verleiding om ongezonde producten te kopen

maaltijden-plannen-boodschappen

#2 Maaltijden plannen en geld besparen

Eten volgens een gericht plan is niet alleen een betere keuze voor je gezondheid, maar het kan ook veel voordeliger zijn voor je portemonnee. 

Wanneer je maaltijden van tevoren in een plan zet betekent dat minder impulsaankopen. Ook bespaar je geld door niet op het laatste moment uit eten te gaan of eten af te halen als je even niet weet wat je moet koken. Het is namelijk altijd goedkoper om boodschappen te doen dan een maaltijd in een restaurant of snackbar te halen.

Vooruit plannen heeft veel voordelen en 1 daarvan is geld besparen!

#3 Maaltijden plannen en tijd besparen

In plaats van elke dag  naar de supermarkt te gaan, bespaar je jezelf tijd om één keer per week te gaan en op dat momenten alles te kopen wat je nodig hebt.  En als je dan je thuis komt van je werk dan weet je precies wat je kunt gaan koken. Je kunt direct beginnen met koken in plaats dat je na een lange vermoeiende dag nog van alles moet gaan uitzoeken of kiest voor gemak en dan vaak minder voedzaam.

maaltijden-plannen-tijd

#4 Maaltijden plannen en gezonder eten

Als het tijd is voor het avondeten dan weet je dat je recepten en alle benodigde (voedzame) ingrediënten er snel bij kunt pakken. Deze heb je namelijk al in huis gehaald. Vervolgens kun je binnen 20 tot 30 minuten een voedzame maaltijd op tafel hebben staan. Dit voorkomt  ongezonde last minute beslissingen omdat je geen motivatie meer hebt snel gezonde producten in huis te halen laat staan een  gevarieerde maaltijd te bedenken en/of te bereiden.

#5 Je hebt binnen no-time een archief met gezonde weekmenu's in handen

Na een paar weken heb je al een klein kookboekje met complete weekmenu’s opgebouwd.  Deze kun je er dan om de zoveel weken weer bij pakken en jezelf op deze manier nog veel meer tijd en stress besparen.

Het opbouwen en herhaaldelijk gebruik van dit “archief” geeft veel minder gedoe als het gaat om het maken van last minute beslissingen over de maaltijd

#6 Je gooit minder snel eten weg

Weggooien is zonde.  En ook dit kan worden vermeden door maaltijden te plannen! Geen problemen meer met “voedselverspilling. En je kunt nog meer geld besparen omdat je deze recepten goed kent en daardoor vaak exacte hoeveelheden weet en koopt.  

#7 Niet alleen een gezonde avondmaaltijd, maar een schema brengt ook variatie aan in je ontbijt-en lunchmaaltijden

WIl je wel eens wat anders eten dan dat broodje kaas tussen de middag? Of het schaaltje havermoutpap als ontbijt? Met een uitgeschreven weekplan boordevol smaakvolle en gevarieerde gerechten daag je jezelf uit om ook in de ochtend veel meer fruit of groente toe te eten. Hier hoef je dan niet om te denken omdat deze ingrediënten al in de recepten zijn verwerkt. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam vanaf het moment dat je opstaat direct voedt met broodnodige vitaminen, vezels en mineralen.

maaltijden plannen ontbijt

Conclusie

Dat waren ze. De 7 voordelen van het plannen van maaltijden. Hopelijk kan dit jou doen besluiten om deze methode eens te proberen.  Of heb je al eens een poging gedaan om volgens een plan te eten maar lukt het je niet helemaal vol te houden. Om je op gang te helpen heb ik een een compleet maaltijdenplan voor je klaar liggen. Kijk eens op deze pagina! Laat gerust weten hoe dit voor je gaat of als je nog ergens hulp bij nodig hebt.

Door Jaap Bos

Door Jaap Bos

Eigenaar NOVAFIT, Werkt al meer dan 15 jaar als personal trainer. Drinkt net iets teveel koffie, is vader van 2 en is gek op trailrunning!

Vind je deze blog waardevol? Deel dan gerust!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Ontvang direct je Receptenpakket in je mailbox!