fbpx

Het belang van mobiliteit

mobiliteit belang

Wanneer wij bij NOVAFIT preken over mobiliteit, dan hebben we het over het vermogen van het lichaam om ruimte te creëren op de plekken waar het nodig is. Wanneer we het hebben over de structuur van het schoudergewricht dan is het belangrijk dat bij beweging vanuit de schouder dat het schouderblad ook voldoende meebeweegt. Maar net zo belangrijk dat er thoracaal (bovenste gedeelte van je wervelkolom, ribbenkast tot nek) ook de nodige beweging plaats gaat vinden. Wanneer dit niet gebeurt dan heeft de schouder te weinig ruimte om in te bewegen.

Subtiele bewegingen

Hetzelfde is terug te zien in de (subtiele) bewegingen vanuit de heup. Je heup kan gestrekt worden (bij het staan) of doorbuigen (bij bijvoorbeeld fietsen). Dit zijn de grovere bewegingen. De subtielere beweging zijn net zo belangrijk. Kun jij bijvoorbeeld op beide voeten je heupgewricht laten bewegen? Kun jij de heup naar binnen laten bewegen wanneer je zit? Je lumbale wervelkolom (onderrug tot heup) zal meebewegen maar de rest van je bovenlichaam niet. Heel lokaal kun je dus bewegingen creëren die nodig zijn voor optimaal functioneren van het gewricht. Ga je te veel mee bewegen met de rest van je lichaam dan ontbreekt er de nodige mobiliteit in het gewricht. Hetzelfde geld voor de bewegingen vanuit de knie of enkel.  

Ruimte om te bewegen

Bij NOVAFIT willen graag het optimale uit het menselijk lichaam halen. Wij zetten je niet in toestel of apparaat waarmee we je beweegvrijheid beperken. Bij ons krijg je de ruimte en vrijheid om optimaal te bewegen en helpen je graag bij het uitvoeren van de oefening.

Wil je meer weten over makkelijker en beter bewegen of mobiliteit? Ondervind je op het moment “stijfheid” in je onderrug en wil je hier graag van af? Meld je dan gerust vrijblijvend aan voor een informatiegesprek over onze movement & mobility trainingen.

Door Jaap Bos

Door Jaap Bos

Eigenaar NOVAFIT, Werkt al meer dan 15 jaar als personal trainer. Drinkt net iets teveel koffie, is vader van 2 en is gek op trailrunning!

Vind je deze blog waardevol? Deel dan gerust!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Ontvang direct je Receptenpakket in je mailbox!