fbpx

Afvallen en volwaardig eten, hoe doe je dat?

alexandra-golovac-781067-unsplash (2)

Bij vele diëten worden er vaak koolhydraten of vetten vermeden, wat een snel effect kan geven op het lichaamsgewicht en dus het afvallen. Echter weten we dat we daarmee ook belangrijke bouwstoffen missen en ons lichaam zijn taken om ons gezond te houden niet goed kan uitvoeren. Wij kiezen liever voor geleidelijk verlies van lichaamsgewicht en focussen juist op een veranderd voedingspatroon dat ons inzicht geeft en ons op langer termijn gezond en op gewicht houdt.

Volwaardig voedingspatroon
Een volwaardig voedingspatroon volgen is knap lastig. Want hoe weet je nou precies wat je binnen krijgt? Calorieën geven de energiewaarde aan op een dag, maar niet de voedingswaarde. Snelle koolhydraten zijn wat anders dan langzame koolhydraten en de verzadigde en onverzadigde vetten (meervoudig en enkelvoudig…) maken het er ook niet makkelijker op om te begrijpen wat je precies eet en hoe je je lichaam voedt. 

Daarnaast bevat elk product een mengeling van eiwitten, koolhydraten en vetten. Immers een banaan bevat vooral koolhydraten, maar ook een beetje vet en een hazelnoot bevat naast vet ook koolhydraten. Uitgaande dat niet iedereen de wetenschappelijke kennis heeft, laat staan tijd en zin, om exact uit te pluizen hoeveel je van wat eet, is het voor bijna niemand haalbaar om precies te weten wat je eet. Dat is waarom wij het zo belangrijk vinden dat je inzicht krijgt in wat gezonde voeding is en dat je leert te herkennen of het eten wat je binnen krijgt voldoende goede voedingswaarde aan je lichaam afgeeft.

Wij kiezen ervoor om eten te verdelen in 6 groepen:
1. Groente | Alle soorten en varianten
Bij voorkeur onbewerkt of niet te zacht gekookt i.v.m. het verlies van voedingswaarde
2. Fruit | Alle onbewerkte fruitsoorten
Niet als sap, gedroogd of uit een pakje
3. Water & groene- of kruidenthee
Zonder toevoegingen
4. Volwaardige koolhydraten
Volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa, bulgur, couscous, aardappelen, etc.
5. Gezonde Vetten
Avocado’s, onbewerkte noten, zaden, oliën, olijven
6. Eiwitrijke producten
Vlees, zuivelproducten, kip en peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, …)

Volwaardig eten, maar hoe doe je dat?
Hierbij kun je de volgende tips hanteren:

– Varieer, varieer, varieer. Eet je de ene dag vlees, kies dan de volgende dag voor vis, vegetarisch of peulvruchten. Heb je ontbeten met kaas, sla de kaas in de volgende eetmomenten op die dag dan over. Ontbijt je met brood, kies dan voor de andere eetmomenten een andere koolhydraatvariant.

– Zorg dat je bij minimaal 4 eetmomenten groente toevoegt. Rauwkostgroenten zijn lekker en makkelijk om tussendoor op te eten. Denk hierbij niet te moeilijk en ook niet te groot. 1 wortel of 4 plakjes komkommer als tussendoortje is niet lastig, je moet het alleen in huis hebben.

– Kies 2 momenten fruit op een dag.

– Denk vanuit groente met rijst i.p.v. rijst met groente of groente met pasta i.p.v. pasta met groente. Op deze manier houd je de koolhydraten goed in balans.

– Zorg ervoor dat je bij de 3 grote eetmomenten op een dag koolhydraten toevoegt, maar denk in
wisselende producten.

– Kies elke dag 2 momenten waarop je een kleine hoeveelheid gezonde vetten tot je neemt, zoals
avocado, noten, olie…

– Zorg voor 3 eetmomenten met eiwitten.

– Je kunt d.m.v. je eigen handpalm een mooie indeling geven aan de grootste maaltijd van de dag. 1 open handpalm eiwitrijke producten, 1 open handpalm volwaardige koolhydraten, 2 open
handpalmen met groente. Zorg dat je de gezonde vetten via een dressing of op een ander moment van de dag binnen krijgt, dit is voor de gehele dag 1 gesloten handpalm.
Kijk altijd vanuit je eigen handpalm, die is passend bij jouw lichaam.

– Bij het ontbijt en lunch kun je denken per schaaltje of het aantal 2.

– Denk vanuit de 80%. Probeer je bij elke maaltijd vol te eten tot ongeveer 80%. Het verzadigingsgevoel treed altijd later op dan tijdens de maaltijd. Eet niet door tot het ‘hongergevoel’ weg is, maar stop net daarvoor. Je lichaam zal een half uur later alsnog het signaal geven dat je bij 80% genoeg gegeten hebt.

Wil je ontdekken wat we bij NOVAFIT voor jou kunnen beteken? Neem gerust eens contact op!

Door Jaap Bos

Door Jaap Bos

Eigenaar NOVAFIT, Werkt al meer dan 15 jaar als personal trainer. Drinkt net iets teveel koffie, is vader van 2 en is gek op trailrunning!

Vind je deze blog waardevol? Deel dan gerust!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Ontvang direct je Receptenpakket in je mailbox!