fbpx

4 manieren om gespannnen nek – en schouderspieren tegen te gaan!

Deel deze blog naar hartelust!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Gespannen schouderspieren – bijna iedereen heeft er weleens last van.

Je voelt constante druk op je schouder. Je voelt spanning in je bovenrug, armen en nek. Soms kan er ook hoofdpijn ontstaan van de gespannen nekspieren.

Gespannen  trapezius/monnikskapspier (bovenrug/schouderspieren)  ontstaan bij mensen in verschillende situaties. Soms bij het starten van een trainingsprogramma. Of misschien doe je veel activiteiten waarbij je je armen boven je hoofd moet brengen zoals bij zwemmen of tennis. Je hebt de laatste tijd veel zware objecten getild  bijvoorbeeld tijdens het verhuizen of je hebt gewoonweg te lang in een vaste houding gezeten. Natuurlijk kan langdurig stress ook meespelen.

Je trapeziusspier bestaat uit 3 onderdelen die allen verschillende functies hebben – het omhoog brengen van je schouders, je hoofd/nek recht houden en je schouderbladen laten bewegen. Wanneer deze spieren gespannezijn dan zal dit je hele lichaam beïnvloeden. je gaat anders bewegen wat resulteert in “vreemde” (pijn)klachten.

Het is misschien niet pijnlijk en belemmerend genoeg voor een complete medische behandeling, maar het kan wel leiden tot een verminderd fit en energiek gevoel. Het is erg vervelend. Je bent je er namelijk steeds bewust van en dat irriteert.

Gebruik onderstaande richtlijnen om om te gaan met stijve schouderspieren:

1. Controleer de gespannen spieren gedurende de dag

Als je achter je bureau zit of aan het wandelen bent, controleer af en toe waar je schouders zich bevinden. Zijn ze ontspannen en laag of gespannen en omhoog? Trek je constant je schouders op?

In een ideale situatie – dan zijn je schouders in dezelfde lijn als je sleutelbeen – niet hoger of naar voren gedrukt.  Je kunt dit eenvoudig testen door simpelweg je schouder “los” te laten – laten zakken. dan besef je misschien dat je schouders wel degelijk onbewust lang in opgetrokken positie houdt.

2.  Doe schoudershrugs

Om te voorkomen dat de spieren verkrampen en om spanning te verminderen voerr dan regelmatig schouldershrugs uit.

Uitvoering

Trek je schouder helemaal omhoog, naar je oren. Houd ze daar voor een paar seconden en laat vervolgens zakken tot een ontspannen positie. Je kunt er ook voor kiezen om je schouders te rollen van voor naar achter en weer terug.

3. Stretch

Mocht je voelen dat spieren te gespannen zijn na een lange dag werken of na je training – probeer de volgende stretchoefening:

Startpositie: Je kunt dit staand of zittend doen. Breng een hand op je schouder die je wilt strekken en om te voorkomen dat de schouder omhoog komt. Je andere hand bovenop je hoofd leggen – met je vingers wijzend naar je rug. Je nek zal in een rechte lijn met je rug moeten zijn en het enige lichaamsdeel dat beweegt is je hoofd.

Rechte stretch: Langzaam trek je je hoofd achterwaarts met je kin richting je nek. Het lijkt een – ja knikkende  – beweging. Probeer deze positie 10-15 seconden vast te houden.

Zijwaartse stretch: Trek langzaam je hoofd naar de zijkant – je oor gaat richting je schouder. Wissel af. Probeer elke positie 10-15 seconden vast te houden.

Diagonale stretch: Langzaam trek je je hoofd diagonaal voorwaarts – je kin nadert je tegenovergestelde schouder. Probeer elke positie 10-15 seconden vast te houden.

Herhaal deze stretches 3 – 5 keer per dag.

4. Neem een massage of “tennisbal” je trapezius

Mocht je de tijd en geld ervoor over hebben, neem dan een massage. Dit zal de spanning afnemen en je zult je direct een stuk beter voelen.

Wanneer je het zelf wilt doen – denk dan eens na over een massage met tennisbal – Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een goede zelfmassage. Grote voordeel is dat je het overal kunt doen. Dus neem hem mee naar je werk.

Ga bij een muur staan en plaats de bal op je trapezius spier en steun met de bal tegen de muur. Beweeg rustig heen en weer en druk de bal lichtjes in de gespannen spier. Je zult voelen hoe stijf de spier is en er zal waarschijnlijk een punt zijn dat het het meest gevoelig is. Blijf daar met je tennisbal en geef iets meer druk. Houd deze positie voor minimaal een minuut vast. Of als het al snel wat losser en beter aanvoelt dan wat korter. Herhaal dit over de gehele spier waar nodig.

Wil je ontdekken wat we bij NOVAFIT voor jou kunnen beteken? Neem gerust eens contact op!

Leave a Comment

Meer te ontdekken

Snel weer terug in vorm?

Eerste training is gratis!