fbpx
nekklachten

4 manieren om gespannnen nek – en schouderspieren tegen te gaan!

Gespannen schouderspieren – bijna iedereen heeft er weleens last van.

Je voelt constante druk op je schouder. Je voelt spanning in je bovenrug, armen en nek. Soms kan er ook hoofdpijn ontstaan van de gespannen nekspieren.

Gespannen  trapezius/monnikskapspier (bovenrug/schouderspieren)  ontstaan bij mensen in verschillende situaties. Soms bij het starten van een trainingsprogramma. Of misschien doe je veel activiteiten waarbij je je armen boven je hoofd moet brengen zoals bij zwemmen of tennis. Je hebt de laatste tijd veel zware objecten getild  bijvoorbeeld tijdens het verhuizen of je hebt gewoonweg te lang in een vaste houding gezeten. Natuurlijk kan langdurig stress ook meespelen.

Je trapeziusspier bestaat uit 3 onderdelen die allen verschillende functies hebben – het omhoog brengen van je schouders, je hoofd/nek recht houden en je schouderbladen laten bewegen. Wanneer deze spieren gespannezijn dan zal dit je hele lichaam beïnvloeden. je gaat anders bewegen wat resulteert in “vreemde” (pijn)klachten.

Het is misschien niet pijnlijk en belemmerend genoeg voor een complete medische behandeling, maar het kan wel leiden tot een verminderd fit en energiek gevoel. Het is erg vervelend. Je bent je er namelijk steeds bewust van en dat irriteert.

Gebruik onderstaande richtlijnen om om te gaan met stijve schouderspieren:

1. Controleer de gespannen spieren gedurende de dag

Als je achter je bureau zit of aan het wandelen bent, controleer af en toe waar je schouders zich bevinden. Zijn ze ontspannen en laag of gespannen en omhoog? Trek je constant je schouders op?

In een ideale situatie – dan zijn je schouders in dezelfde lijn als je sleutelbeen – niet hoger of naar voren gedrukt.  Je kunt dit eenvoudig testen door simpelweg je schouder “los” te laten – laten zakken. dan besef je misschien dat je schouders wel degelijk onbewust lang in opgetrokken positie houdt.

2.  Doe schoudershrugs

Om te voorkomen dat de spieren verkrampen en om spanning te verminderen voerr dan regelmatig schouldershrugs uit.

Uitvoering

Trek je schouder helemaal omhoog, naar je oren. Houd ze daar voor een paar seconden en laat vervolgens zakken tot een ontspannen positie. Je kunt er ook voor kiezen om je schouders te rollen van voor naar achter en weer terug.

3. Stretch

Mocht je voelen dat spieren te gespannen zijn na een lange dag werken of na je training – probeer de volgende stretchoefening:

Startpositie: Je kunt dit staand of zittend doen. Breng een hand op je schouder die je wilt strekken en om te voorkomen dat de schouder omhoog komt. Je andere hand bovenop je hoofd leggen – met je vingers wijzend naar je rug. Je nek zal in een rechte lijn met je rug moeten zijn en het enige lichaamsdeel dat beweegt is je hoofd.

Rechte stretch: Langzaam trek je je hoofd achterwaarts met je kin richting je nek. Het lijkt een – ja knikkende  – beweging. Probeer deze positie 10-15 seconden vast te houden.

Zijwaartse stretch: Trek langzaam je hoofd naar de zijkant – je oor gaat richting je schouder. Wissel af. Probeer elke positie 10-15 seconden vast te houden.

Diagonale stretch: Langzaam trek je je hoofd diagonaal voorwaarts – je kin nadert je tegenovergestelde schouder. Probeer elke positie 10-15 seconden vast te houden.

Herhaal deze stretches 3 – 5 keer per dag.

4. Neem een massage of “tennisbal” je trapezius

Mocht je de tijd en geld ervoor over hebben, neem dan een massage. Dit zal de spanning afnemen en je zult je direct een stuk beter voelen.

Wanneer je het zelf wilt doen – denk dan eens na over een massage met tennisbal – Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een goede zelfmassage. Grote voordeel is dat je het overal kunt doen. Dus neem hem mee naar je werk.

Ga bij een muur staan en plaats de bal op je trapezius spier en steun met de bal tegen de muur. Beweeg rustig heen en weer en druk de bal lichtjes in de gespannen spier. Je zult voelen hoe stijf de spier is en er zal waarschijnlijk een punt zijn dat het het meest gevoelig is. Blijf daar met je tennisbal en geef iets meer druk. Houd deze positie voor minimaal een minuut vast. Of als het al snel wat losser en beter aanvoelt dan wat korter. Herhaal dit over de gehele spier waar nodig.

Wil je ontdekken wat we bij NOVAFIT voor jou kunnen beteken? Neem gerust eens contact op!

Vind je deze blog waardevol? Deel dan gerust!

Share on facebook
Share on linkedin
Showing 11 comments
 • Frank
  Beantwoorden

  Heb eigenlijk heel de dag een spanning en pijn in de monnikskapapier ook aan beide bovenarmen vaak pijn , kan niet liggen in bed , ben zijslaper, hele nachten wakker van pijn. Niet onspannen wakker dan weer een dag met pijnen ik ben 68jaar en kan armen schouders goed bewegen. Ik wordt er verdietig van. Fotoos gemaakt en schouders zijn goed,alleen wat artrose in nekwervels. Wat is de beste oplossing. Slaap op tempur matras en tempurkussen voor zijslapers. Ik ben radeloos!!!

  • Jaap Bos
   Beantwoorden

   Dag Frank,

   Allereerst mijn excuus voor de wat late reactie. En wat vervelend om te horen dat je zoveel pijn hebt. Wat heb je in het verleden gedaan betreffende bewegen en het soepel maken van de gespannen spieren? Kun je me daar iets meer over vertellen? Vr gr Jaap Bos

 • Edwin
  Beantwoorden

  Ik heb ongeveer hetzelfde probleem als Frank,ik ben 46 en loop ongeveer 10 jaar met dit probleem.
  Ondertussen 4 Fysiotherapeuten verder,maar nog geen enkele stap richting herstel.
  Ik ben service/onderhoudsmonteur van beroep,heb dus beweging genoeg.
  Ben een beetje ten einde raad.
  Aub geef me een tip.
  Mvg,
  Edwin

  • Jaap Bos
   Beantwoorden

   Dag Edwin

   Je beweegt misschien genoeg maar soms heeft het lichaam ook een andere prikkel nodig.
   Heb je in het verleden een gericht trainingsprogramma gevolgd?

 • Jochem
  Beantwoorden

  Beste Jaap,
  Allereerst hartelijk dank voor de heldere uitleg op jouw website.
  Ik heb de volgende vraag. Ik heb jarenlang een verkeerde werkhouding gehad bij het werken aan de computer (zoals half Nederland): hoofd naar voren t.o.v. romp en kin omhoog. Mijn Mensedieck therapeut heeft me sta- en zitoefeningen gegeven, waaronder mijn kruin meer omhoog en mijn kin omlaag (dus kruin hoogste punt laten zijn). Echter, dit geeft heel veel spanning op en rondom mijn schouders en in mijn rechterarm. Waar zou dit door kunnen komen denk je?
  Groet, Jochem

  • Jaap Bos
   Beantwoorden

   Hallo Jochem,

   Het zou kunnen komen dat je spieren moeten wennen aan deze andere houding.

   Train je je spieren gericht om de houding wat langer vast te kunnen houden zonder dat ze gaan irriteren?

 • john
  Beantwoorden

  ik heb de zelfde problemen gehad als Frank , Ik ben toen gaan googlen en kwam uit bij een chiropractor en daar had ik veel baat bij , daarna nog 4 behandelingen gehad bij physio physics top lui die hebben een speciale behandeling 4 x 4 voor schouders ..
  na meer dan een jaar lang elke dag pijn kan ik nu weer vol op sporten en kan ik weer op me zij slapen …

 • Angelique
  Beantwoorden

  Ik heb het van veelmatig stress, kan het gewoon niet ontspannen krijgen.
  Slapen wordt een probleem, nog meer gestressed door de schouder pijnen. ik weet t niet meer

  • Jaap Bos
   Beantwoorden

   dag Angelique, bedankt voor je reactie. Heel vervelend dat de pijn ook slaaptekort geeft. Wat heb je in het verleden gedaan ter voorkoming van de klachten?

 • Kinga
  Beantwoorden

  Hallo Jaap,

  Ik heb al 2 jaar behoorlijk last van mijn nek, achterhoofd en schouders…
  Ik ben 5 fysiotherapeuten verder…Heb chiropractor geprobeerd, hypnose gehad voor betere slaap, body stress release gedaan, alle onderzoeken die je kan verzinnen (MRI hoofd, MRI rug en nek, bloedonderzoeken), ontspannende massage’s, cranio sacraal therapie, 5 verschillende kussens (van €30-€180)…nieuwe bed gekocht, triggerpoints massagebal, massagestoel….
  Ik weet het niet meer 🙁
  Het begon na veel stress op het werk, tegelijkertijd moest ik veel tillen zware leren pakken boven mijn hoofd op ze op te hangen, veel zware jassen (motorkleding)…
  Ik was toen begonnen met EMS training (elektroden die spieren stimuleren om sneller af te vallen)….
  Het lijkt soms alsof mijn spieren ineens gaan verkrampen en daarna trekt het naar mijn nek en achterhoofd…soms gaat het ook boven mijn ogen …soort heftige migraine met enorme druk in mijn achterhoofd, alsof je steeds met een duim zit te drukken…
  Ik neem meestaal warme douche en probeer wat spieren te rekken maar het helpt niet, meestal word het nog erger.
  Ik zou niet meer weten wat ik moet…ik ben 37…,soms zit ik te huilen van de pijn en onmacht….

  • Jaap Bos
   Beantwoorden

   Hallo wat vervelend om te horen. Ik begrijp hoe moeilijk dit kan zijn voor je. In jou situatie zou ik niet direct de spieren gaan belasten en zeker niet met EMS. Een mix van lichte massage en stretching zal beter werken. Heb je binnenkort tijd voor een vrijblijvende kennismaking?

Leave a Comment

Ontvang direct je Receptenpakket in je mailbox!